Przepis jakiś czas temu spisany z tego miejsca dopiero teraz doczekał się zrobienia. Ciasto banalnie proste w przygotowaniu bo wystarczy tylko wymieszać łyżką i upiec, mocno czekoladowe, lekko wilgotne, a jednocześnie sypkie i delikatne, po prostu pyszne i koniecznie do powtórzenia.
Mocno czekoladowe ciasto
25 dag gorzkiej czekolady
25 dag masła u mnie zastąpione margaryną
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
3 łyżki kakao
180 ml wody
30 dag mąki pszennej
1,5 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
20 dag cukru
4 jajka
2 łyżki oleju
120 ml jogurtu naturalnego
dodatkowo;
10 dag czekolady mlecznej
2 łyżki mleka
wykonanie:
Masło, czekoladę, kawę i kakao zalać wodą i mieszając podgrzać do momentu rozpuszczenia i połączenia się składników, przestudzić.
Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia, sodę oraz cukier, wymieszać, następnie dodać roztrzepane jajka, olej i jogurt, delikatnie przemieszać, dolać przestudzoną masę czekoladową, przy pomocy łyżki wymieszać ciasto. Małą formę 25 cm na 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przelać ciasto.
Piekarnik nagrzać do 180 st i na dolny poziom piekarnika wstawić blaszkę z ciastem, piec około 55 minut ( w trakcie pieczenia ciasto dość mocno pęka) po upieczeniu ciasto wystudzić i po wierzchu polać rozpuszczoną mleczną czekoladą wymieszaną z mlekiem, dowolnie ozdobić np. wiórkami z białej czekolady.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz