Wiem, wiem :) jeszcze jedna babka, a jeszcze świąt nie ma. Babka w domu przy moim kochanie to wypiek na jeden dzień bo zawsze wychodzi dziwnie mała, powiem więcej ta już była, a w piekarniku siedzi kolejna. Prawda jest też taka, że tylko przed świętami mogę sobie pozwolić na eksperymenty w tej dziedzinie bo na święta od lat gości taka sama babka drożdżowa i cytrynowa, a o zmianie mam nawet nie myśleć.
Mocno kawowa babka
3 jajka
10 dag cukru
15 dag mąki pszennej
15 dag mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
170 ml oleju
150 ml gorącej wody
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
1 łyżka spirytusu
dodatkowo
10 dag mlecznej czekolady
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
1 łyżka mleka
wykonanie:
Kawę rozpuszczalną zalać gorącą wodą i przestudzić , następnie dolać spirytus oraz olej, dokładnie wymieszać. Jajka ubić z cukrem do białości, zmniejszyć obroty robota na najmniejsze i mieszając dolewać powoli płynne składniki, mąki przesiać razem z proszkiem do pieczenia i na koniec dodawać do ubitych jajek małymi porcjami cały czas powoli mieszając. Niezbyt dużą formę do babki wysmarować dokładnie masłem i wysypać bułka tartą, przelać ciasto. Piec w nagrzanym do 170 st piekarniku około 50 minut po upieczeniu przestudzić i delikatnie wyjąć z formy.
Czekoladę rozpuścić z dodatkiem mleka i kawy, płynną czekoladą polać wierzch babki i dowolnie ozdobić.
Też ciekawa opcja z kawą.
OdpowiedzUsuńwww.natalia-i-jej-świat.pl
U nas w święta w zasadzie zawsze te same przepisy. Chyba przyzwyczajenie :) Babka wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńTo tak jak u nas, klasyka to podstawa, ale przed świętami to zawsze sobie pokombinuję :)
UsuńUwielbiam wszystko, co jest kawowe, więc myślę, że i ta babka przypadła by mi do gustu :D
OdpowiedzUsuńSerdecznie zapraszam w wolnej chwili na swojego bloga kulinarnego, ostatnimi czasy powstał domowy Kopiec Kreta - niebio w gębie! <3
https://bitasmietanka.blogspot.com
Zajrzę z przyjemnością, a babka jest pyszna.
Usuń