czwartek, 29 czerwca 2017

Nalewka z czarnej porzeczki

Nalewka z ubiegłorocznego zbioru porzeczek bo w tym roku jeszcze dojrzewają na krzakach i mam nadzieję, że dojrzeją.   Z tego przepisu wychodzi słodki i aromatyczny trunek ( taka porzeczkowa wódeczka)  do smakowania po małym łyczku w zimowe wieczory.
 






























Nalewka z czarnej porzeczki

1 kg bardzo dojrzałych owoców z czarnej porzeczki
50 dag cukru
1 laska wanilii
1 litr wódki  40%
Wykonanie:
Owoce umyć i osuszyć na sitku, przesypać do dużego słoja i rozgnieść, dodać cukier, przeciętą laskę wanilii, zakręcić  słój  i odstawić  2-3 dni codziennie potrząsając słojem. Kiedy porzeczki puszczą troszkę soku zalać je  alkoholem i odstawić na trzy miesiące. Po upływie trzech miesięcy przelać wszystko przez gazę, lekko wyciskając sok z owoców.  Powstały płyn przelać do butelek i odstawić  na kilka miesięcy,  im nalewka dłużej stoi tym jest lepsza.  Owoce można dodać do butli i po połączeniu z innymi owocami zrobić domowe wino.

5 komentarzy:

  1. skosztowałabym tej naleweczki z wielką ochotą :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudny, głęboki, bordowy kolor :) Aż prosi się żeby upić łyczek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dobra nalewka zawsze jest mile widziana :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Odpowiedzi
    1. Porzeczki nawet dla zwykłego kompotu dodają uroku.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody