niedziela, 25 czerwca 2017

Ciasto z grysikowym kremem

Sezon truskawkowy już w pełni, a u mnie dopiero pierwsze ciasta z truskawkami, o przetworach nawet jeszcze nie myślałam, ale jutro nastawiam nalewkę :)






























Ciasto z grysikowym kremem 

ciasto:
3 jajka
80 gram cukru
75 gram mąki tortowej
30 gram mąki ziemniaczanej
krem:
700 ml mleka
160 gram cukru
120 gram kaszy manny
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
220 gram masła
dodatkowo:
1 kg truskawek
2 galaretki truskawkowe
3 łyżeczki żelatyny 
wykonanie:
Białka ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli, następnie dodać cukier i cały czas ubijać do sztywnej bezy dodać żółtka jajek  i delikatnie wymieszać. Obie mąki przesiać i dodać do masy jajecznej. Ciasto przełożyć do  blaszki ( 33 cm na 22 cm)wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temp.170st około 15 minut.
Mleko zagotować z połową cukru i do gotującego się mleka wsypać kaszkę, cały czas mieszając gotować do zgęstnienia, następnie dobrze wystudzić.
Masło utrzeć z pozostałym cukrem na krem w trakcie ucierania dodawać małymi porcjami zimna kaszkę, a na koniec do kremu dodajemy ekstrakt waniliowy.

Krem grysikowy wykładamy na upieczone i wystudzone ciasto, wstawiamy do lodówki.

50 dag truskawek zmiksować na mus, jedną galaretkę rozpuścić z żelatyną w 1 szklance wody i po przestudzeniu dodać do musu z truskawek, po lekkim zgęstnieniu wylać na krem i ponownie schłodzić.
Pozostałe truskawki ułożyć na zastygniętym musie z truskawek i zalać druga galaretka przygotowana zgodnie z przepisem na opakowaniu, odstawić do zastygnięcia.
Ciasto najlepsze jest następnego dnia.





7 komentarzy:

  1. Cieszę się, że znowu jesteś tutaj obecna :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chwilowo jestem, ale jak długo to zobaczymy

    OdpowiedzUsuń
  3. jeśli to ciacho smakuje chociaż w ułamku tak, jak wygląda, to zamawiam całą blachę!

    OdpowiedzUsuń
  4. Truskawkowy kaszowiec - jak dla mnie połączenie idealne :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody