wtorek, 27 czerwca 2017

Zupa z kalarepki

Latem zupy gotujemy od wielkich dzwonów, ale bywają takie dni kiedy za oknem jest chłodniej i taka leciutka zupka z młodych warzyw smakuje wyśmienicie.





























Zupa z kalarepki 

1 pęczek młodej marchewki
kilka młodych liści selera, pora i lubczyku
1 pietruszka razem z nacią
1 pomidor
2 duże kalarepy
1/2 kg młodych ziemniaków
1/2 szklanki śmietanki 30%
1/4 kostki  masła
koperek 
przyprawy
wykonanie:
Marchew umyć i delikatnie oskrobać ze skórki, następnie pokroić w plasterki, kalarepę obrać i zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. W garnku rozpuścić masło i zeszklić na nim marchew z kalarepą, zalać 1,5 litra bulionu warzywnego, dodać zieleninę razem z cała pietruszką i ziemniaki pokrojone w kostkę, gotować do miękkości. Kiedy warzywa są miękkie przy pomocy łyżki wyjąć wygotowaną ze smaku zieleninę i do zupy dolać śmietankę, dodać pokrojonego w kostkę pomidora i doprawić do smaku, solą , pieprzem ziołowym ( ja doprawiam też jarzynką), przed podaniem posypać zielonym koperkiem.


5 komentarzy:

  1. to zupka z mojego dzieciństwa :) moja mama gotowała ją nam często

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też ja kojarzę z dzieciństwem :)

      Usuń
  2. Bardzo ciekawy pomysł na kalarepę. I obłędny garneczek! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kalarepka dobrze się wpasowała w ten garneczek :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody