Czekoladowe ciasto nie tylko na walentynki :) radzę nie liczyć kalorii bo to bomba kaloryczna, ale w takim dniu jak dzisiaj można zaszaleć :)
Mocno czekoladowe ciasto
ciasto:
10 dag czekolady gorzkiej
8 dag masła
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru
2 jajka
1 szklanka mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
pianka czekoladowa:
10 dag czekolady mlecznej
10 dag czekolady gorzkiej
35 dag serka homogenizowanego naturalnego
2 łyżki cukru pudru
1 szklanka śmietany 30%
3 łyżeczki żelatyny
dodatkowo:
10 dag czekolady mlecznej
3 łyżki mleka
1/4 szklanki dobrej kawy do nasączenia
wykonanie;
Czekoladę i masło rozpuścić, następnie zdjąć z palnika i wymieszać z mlekiem. Jajka ubić z cukrem do białości i zmniejszyć obroty robota do najmniejszych dodać masę czekoladową i przesiana mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Tortownicę 22 cm średnicy na dnie wyłożyć papierem do pieczenia i wylać gładkie ciasto, piec w temp. 175 st około 40 minut.
Pianka czekoladowa:
Obie czekolady rozpuścić i przestudzić, serek wymieszać z cukrem pudrem i dodać do niego przestudzona czekoladę oraz żelatynę wcześniej rozpuszczoną w 1/4 szklanki wody i przestudzoną, dokładnie wymieszać. Śmietanę ubić na sztywno i delikatnie połączyć z masą serową.
Upieczone i wystudzone ciasto nasączyć kawą do kawy można dodać łyżkę alkoholu i na nasączone ciasto wyłożyć całą piankę czekoladową, wyrównać i odstawić do lodówki na kilka godzin do zastygnięcia.
Dodatkową czekoladę rozpuścić z mlekiem i po przestudzeniu polać wierzch schłodzonego ciasta, odstawić do zastygnięcia i dowolnie ozdobić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz