poniedziałek, 27 lutego 2017

Ciasto kawowo-słonecznikowe

Ciasto może wyszło mało fotogenicznie bo w jednym kolorze, ale zapewniam, że było bardzo smaczne :)





























Ciasto kawowo-słonecznikowe 

ciasto:
6 jajek
1/2 szklanki cukru
1 szklanka mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka sypkiej kawy rozpuszczalnej
1 łyżka kakao
kawowa pianka:
500 ml śmietany 30%
1 opakowanie kawy cappuccino smak czekoladowy
1/4 szklanki płynnej kawy rozpuszczalnej
3 łyżki żelatyny
3 łyżki cukru pudru
dodatkowo:
1/2 puszki masy krówkowej
10 dag mlecznej czekolady
1/4 szklanki śmietany 30%
5 dag ziaren słonecznika
2 łyżki cukru
3/4 szklanki płynnej kawy rozpuszczalnej + 1łyżka spirytusu
wykonanie:
Całe jajka ubić do białości z cukrem i szczyptą soli, kiedy masa jajeczna powiększy swoją objętość dodać do niej przesiana mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao i kawą. Sypkie składniki dodawać małymi porcjami i delikatnie ze sobą łączyć.  Ciasto przełożyć do  blaszki ( 33 cm na 22 cm)wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temp. 180st około 30 minut.

Słonecznik wsypać na suchą patelnię i delikatnie podprażyć w połowie smażenia na patelnię dodać 2 łyżki cukru i mieszając smażyć do momentu rozpuszczenia się cukru i lekkiego zbrązowienia, następnie wysypać na papier do pieczenia i wystudzić ( w czasie studzenia słonecznik się poskleja, ale bardzo łatwo potem się połamie)

W rozpuszczonej kawie namoczyć żelatynę i po napęcznieniu podgrzewać do momentu jej rozpuszczenia, wystudzić.
Śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru do ubitej śmietany dodać sypką kawę cappuccino, a na koniec żelatynę i dokładnie wymieszać.

Upieczone i wystudzone ciasto przeciąć na dwa placki i nasączyć dodatkową kawą z alkoholem, dolny placek posmarować masą krówkową i posypać połową słonecznika, następnie wyłożyć całą piankę  kawową i przykryć drugim plackiem, lekko docisnąć całość.
Czekoladę rozpuścić z dodatkiem śmietany i tak powstała polewą polać ciasto, następnie posypać pozostałym słonecznikiem i schłodzić.


5 komentarzy:

  1. Zaczęłam "produkować":)już nie mogę doczekać się konsumpcji bo zapowiada się pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj, wierzę,że wyszło smaczne:) Ja lubię takie "ciemne" ciasta. A to jedno opakowanie cappuccino to chodzi o małe saszetki, czy to duże?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Duże opakowanie i ono ma chyba 130 gram jeśli się nie mylę :)

      Usuń
  3. Dzięki za odpowiedź:) zapisuję ciasto do wypróbowania, bo zapowiada się świetnie:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody