Na foremkę do wycinania precli czaiłam się od dawna, ale jakoś tak wyszło, że nabyłam je dopiero teraz i dzisiaj mam swoje pierwsze słodkie precelki.
Precelki w cukrze
20 dag masła
20 dag cukru
40 dag mąki pszennej
1 łyżeczka cynamonu
2 jajka
2 łyżki kwaśnej śmietany
dodatkowo;
cukier do obtoczenia
wykonanie:
Mąkę przesiać i wymieszać na sucho z cukrem, cynamonem i szczyptą soli, następnie dodać zimne masło pokrojone w kostkę, jajka oraz śmietanę, szybko zagnieść kruche ciasto i schłodzić około 2 godzin w lodówce.
Schłodzone ciasto rozwałkować na około 1/2 cm na podsypanej delikatnie maka stolnicy i foremką wyciąć kształt ciastka
, zanurzyć z jednej strony w cukrze i kłaść cukrem do góry na wyłożonej papierem blaszce do pieczenia.
Piec w temp. 180st około 13-14 minut.
.
Pierwszy raz widzę taką formę, super:)
OdpowiedzUsuńMożna kupić bez większych problemów w sieci tego pełno 😊
UsuńŚwietne ciasteczka :) Też marzy mi się taka foremka, ale mąż zapowiedział mi eksmisję, jak tylko zobaczy w domu kolejną nową "ciarupę" :D
OdpowiedzUsuńEdytka 😊 to zrób tak jak z nową bluzkę, kup i schowaj w szufladzie, a potem powiedz " no co ty kochanie to stara tylko na dnie leżała" 😊😊
OdpowiedzUsuń