sobota, 10 września 2016

Bułki z cukinią






Bułki z cukinią 

20 dag cukinii
60 dag mąki pszennej
3/4 szklanki mleka
1 opakowanie suszonych drożdży
10 dag margaryny
2 jajka
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka przyprawy suszone pomidory z oliwkami
dodatkowo:
płatki owsiane
jajko
wykonanie:
Cukinie zetrzeć razem ze skórką na tarce z grubymi oczkami i lekko odcisnąć. Margarynę stopić i przestudzić. Mleko lekko podgrzać i rozpuścić w nim drożdże, następnie dodać przesianą mąkę oraz przyprawy, wbić jajka i wlać płynną margarynę, wymieszać i na koniec dodać cukinię. Zagnieść ciasto i wyrabiać je kilka minut ja robiłam wszystko robotem z końcówka haka. Wyrobione ciasto odstawić do wyrośnięcia i po wyrośnięciu uformować bułeczki, ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia po wierzchu posmarować jajkiem i posypać płatkami owsianymi, ponownie bułeczki odstawić do podrośnięcia.
Piec w temp. 180st około 25 minut.






2 komentarze:

  1. Bardzo lubię takie bułeczki, są pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow ale piękne, muszą być bardzo smaczne ! Zapisuję przepis i na pewno zrobię ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody