wtorek, 30 sierpnia 2016

Sałatka szwedzka

Sałatkę taką bardzo lubię, ale zawsze kupowałam gotowca w sklepie, a  w tym roku  postanowiłam to zmienić i pokopałam za przepisem. Zrobiłam z tego  choć bez marchewki bo po prostu gdzieś ją przeoczyłam przy spisywaniu, a potem zapomniałam, ale bez niej też jest pyszna i z czystym sumieniem ją polecam dalej.





























Sałatka szwedzka 

zalewa 1 :
4 litry wody
1 szklanka soli
zalewa 2:
4 szklanki cukru
4 szklanki octu 10%
6 szklanek wody
dodatkowo:
około 4 kg ogórków
gorczyca
ziele angielskie
kolorowy pieprz
Wykonanie:
Ogórki bardzo cieniutko ja kroiłam nożem na cieniuteńkie plasterki, ale można użyć robota., przygotować pierwszą zalewę i zimną zalać ogórki, wymieszać i odstawić na około 2 godziny po tym czasie ogórki odcedzić z zalewy.
Słoiki napełnić ogórkami i do każdego włożyć po kilka ziarenek przypraw.
Na drugą zalewę zagotować wodę z cukrem i po  przestudzeniu dolać ocet, następnie zalać nią ogórki, szczelnie zakręcić słoiki i pasteryzować około 10 minut.


























2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody