Sałatkę taką bardzo lubię, ale zawsze kupowałam gotowca w sklepie, a w tym roku postanowiłam to zmienić i pokopałam za przepisem. Zrobiłam z tego choć bez marchewki bo po prostu gdzieś ją przeoczyłam przy spisywaniu, a potem zapomniałam, ale bez niej też jest pyszna i z czystym sumieniem ją polecam dalej.
Sałatka szwedzka
zalewa 1 :
4 litry wody
1 szklanka soli
zalewa 2:
4 szklanki cukru
4 szklanki octu 10%
6 szklanek wody
dodatkowo:
około 4 kg ogórków
gorczyca
ziele angielskie
kolorowy pieprz
Wykonanie:
Ogórki bardzo cieniutko ja kroiłam nożem na cieniuteńkie plasterki, ale można użyć robota., przygotować pierwszą zalewę i zimną zalać ogórki, wymieszać i odstawić na około 2 godziny po tym czasie ogórki odcedzić z zalewy.
Słoiki napełnić ogórkami i do każdego włożyć po kilka ziarenek przypraw.
Na drugą zalewę zagotować wodę z cukrem i po przestudzeniu dolać ocet, następnie zalać nią ogórki, szczelnie zakręcić słoiki i pasteryzować około 10 minut.
Moja ciocia robi bardzo podobną, a ja bardzo lubię takie smaki :-)
OdpowiedzUsuńPyszna sałateczka:) pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuń