wtorek, 20 stycznia 2015

Racuszki z makiem

Jak wiadomo najlepsze racuchy robią babcie ja co prawda babcią jeszcze nie jestem, ale racuszki też robię pyszne :)


Racuszki z makiem 

50 dag mąki pszennej
1 łyżka cukru
3 łyżki maku suchego
3 jajka
3 jabłka
2 łyżeczki sody
2,5 szklanki kefiru
dodatkowo;
olej
cukier puder
wykonanie;
Mąkę przesiać i na sucho wymieszać z makiem, cukrem, sodą i szczyptą soli, dodać pokrojone w większą kostkę jabłka i wszystko wymieszać, następnie dodać jajka i kefir, dokładnie wymieszać ma nam powstać gęste ciasto.
Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i smażyć na nim małe racuszki z dwóch stron na złoty kolor
po usmażeniu  odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawać gorące posypane sporą ilością cukru pudru.




2 komentarze:

  1. Moja babcia właśnie robiła pyszne racuszki , takie z jabłkami mmmm...
    Twoje też na pewno są pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszystkie babcie robią najlepsze na swiecie racuszki :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody