niedziela, 11 stycznia 2015

Cytrynowiec

Ciasto bajeczka :)  czyli wilgotne lekko kwaśne z nutką słodyczy ja polecam bo nie jest trudne, ani za bardzo drogie, a bardzo smaczne.


Cytrynowiec


biszkopt:
6 jajek
1,5 szklanki mąki tortowej
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
masa cytrynowa:
3 cytryny
3 żółtka
1,5 szklanki cukru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżeczki zelatyny
dodatkowo:
1/2 litra śmietany 30%
3 łyżki cukru pudru
1 żelatyna-fiks
wykonanie:
Białka jajek ubić na sztywno z dodatkiem 6 łyżek wody i szczypty soli do ubitych białek dodać cukier i ubijać do białości, następnie dodać żółtka i delikatnie wymieszać teraz dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i całość ostrożnie połączyć.
Formę ( 33 cm na 22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i wylać do niej przygotowane ciasto, piec w temp.180 st około 25 minut.

Masa cytrynowa:
Cytryny umyć i wyparzyć, następnie zetrzeć z nich skórkę
i wycisnąć  sok z cytryn, żółtka jajek wymieszać z sokiem cytrynowym dodać otartą skórkę i mąkę ziemniaczaną wszystko wymieszać.
W garnku zagotować 2 szklanki wody i do gotującej się wlać sok cytrynowy, mieszając gotować do zgęstnienia kiedy masa zgęstnieje to wyłożyć gaz, a do masy dodać żelatynę i mieszać do momentu rozpuszczenia się żelatyny, odstawić do wystudzenia.

Upieczone ciasto przeciąć na dwa placki i przełożyć je gęstniejącą masą cytrynową.
Śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem żelatyny fiks przygotowanej z godnie z opisem na opakowaniu i cukrem pudrem. Ubitą śmietanę wyłożyć na przełożone ciasto i odstawić do lodówki, aby ciasto zastygło.






4 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody