Jeśli została wam garstka ziemniaków z obiadu i nie wiecie co z nimi zrobić to już śpieszę z pomocą i podrzucam przepis na pyszne i szybkie rogaliki.
Ziemniaczane rogaliki
ciasto:
30 dag gotowanych ziemniaków
10 dag masła
30 dag mąki pszennej
10 dag cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
dodatkowo:
dowolna marmolada
jajko
cukier puder
wykonanie:
Ziemniaki skręcić lub przecisnąć przez praskę, dodać cukier, mąkę z proszkiem do pieczenia, wbić jajka i dołożyć masło pokrojone w kostkę. Z podanych składników zagnieść ciasto, bez chłodzenia rozwałkować na 1/2 cm na podsypanej mąką stolnicy ( bez mąki się klei ) i pociąć ciasto na trójkąty.
Każdą porcję ciasta na szerszym końcu posmarować marmoladą i od tego końca zacząć zwijanie rogalików.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć uformowane rogaliki, dodatkowe jajo rozmieszać widelcem i posmarować nim rogaliki.
Piec w temp. 180 st około 25 minut po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Ziemniaki w cieście i marmolada sprawią, że rogaliki następnego dnia nie będą tak chrupiące, ale nadal będą pyszne.
Ziemniaczanych nie jadłam.
OdpowiedzUsuńTo polecam :)
OdpowiedzUsuń