środa, 12 lutego 2020

Pomarańczowe serducha

Kruche, maślane i pachnące ciasteczka, upieczone z myślą o nadchodzących Walentynkach. Specjalnie jakoś tego dnia nie celebrujemy, ale miło będzie zjeść takie ciasteczko do kawy.
Serduszka pięknie wyglądają na talerzu z https://swiatkubeczkow.blogspot.com/2020/02/talerz-do-podania-ciasta.html





























Pomarańczowe serducha 

30 dag masła
3 żółtka
45 dag mąki pszennej
15 dag cukru
szczypta soli
skórka otarta z pomarańczy
dodatkowo;
10 dag białej czekolady
wykonanie:
Masło utrzeć z cukrem na krem w trakcie ucierania dodać szczyptę soli i żółtka jajek, następnie dodać mąkę, wymieszać przy pomocy robota i przełożyć na blat. Otarta skórkę z pomarańczy jeszcze przesiekać, aby drobniutka i dodać do ciasta, szybko zagnieść ( klei się do dłoni) . Ciasto schłodzić w lodówce około 2 godzin, następnie podzielić na 3 części i pomiędzy papierem do pieczenia cienko rozwałkować bez podsypywania mąki. Płat ciasta odkleić od papieru i przy pomocy foremki wyciąć ciasteczka, ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia formie.
Piec w temp. 180 st około 10-12 minut po całkowitym wystudzeniu ozdobić polewą czekoladową, ale bez polewy też wyglądają uroczo. Moje ciasteczka zostały polane białą czekoladą zabarwioną przy pomocy pomarańczowego barwnika spożywczego.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody