wtorek, 15 października 2019

Roladki z szynki z dodatkiem cukinii

Rolady ponoć najlepsze są z wołowiny, ale moim zdaniem szynka czy schab też daje sobie doskonale radę w takim daniu. Kupując szynkę na pieczeń wybieram taką okrągłą i ładniutką na rolady kupuję raczej taką szeroką, aby po rozbiciu plastry dały się łatwo zwijać.





























Roladki z szynki z dodatkiem cukinii 

1 kg szynki wieprzowej
1 cebula
1 mała cukinia
1-2 pomidory
zielona pietruszka
przyprawy
dodatkowo:
olej do smażenia
2 szklanki bulionu warzywnego 
wykonanie:
Cukinię pokroić wzdłuż na cienkie plastry i lekko posolić, odstawić na kilka minut ( łatwiej się zwinie), mięso pokroić w plastry i cienko rozbić.
Rozbite porcje mięsa posypać solą i pieprzem ziołowym, ułożyć na nim po plasterku cukinii na niej cząstki pomidora i piórka cebuli, dołożyć kilka listków pietruszki i posypać czarnym pieprzem, zwinąć ściśle roladki, spiąć wykałaczką.
Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i obsmażyć roladki na złoty kolor, następnie przełożyć do garnka, podlać bulionem ( mi została cukinia i cebula więc też je dołożyłam do garnka), przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu ponad godzinę, aby roladki zmiękły w trakcie sprawdzamy czy nie trzeba dolać płynu.  W trakcie duszenia powstania niewielka ilość sosu, który możemy zagęścić i podać do ziemniaków.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody