poniedziałek, 21 października 2019

Murzynek z serowym oczkiem

Ciasto jest pyszne i moim zdaniem wygląda bardzo ciekawie, warunkiem, aby się udało jest użycie prawdziwego twarogu i to takiego suchego, ser w wiaderku nie wchodzi w rachubę.






























Murzynek z serowym oczkiem

ciasto:
6 jajek
1,5 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki mleka
4 łyżki kakao
5 dag mlecznej czekolady
masa serowa:
50 dag sera białego
1 jajko
1/2 szklanki cukru
1 budyń śmietankowy
wykonanie:
Jajka ubić z cukrem do białości, dodać olej i mleko ( powoli wlewać), następnie wlać rozpuszczoną i przestudzoną czekoladę. Ciasto cały czas mieszamy robotem na najmniejszych obrotach, mąkę przesiać razem z kakao i proszkiem do pieczenia, powoli wsypać do masy jajecznej, mieszać tylko do połączenia się składników.

Ser skręcić przez maszynkę i dokładnie utrzeć z cukrem, proszkiem budyniowym i jajkiem.

Ciasto przelać do formy ( 33 cm na 22 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, masę serową przełożyć do rękawa cukierniczego najlepiej jednorazowego, odciąć koniec  i wyciskać na ciasto pasy z masy serowej, wyciskamy wzdłuż formy w odstępach mi weszły cztery i na tyle mi starczyło sera, jeśli odetniemy mniejszy koniec to paski będą cieńsze i możemy je dać gęściej 
Ciasto pieczemy w temp.170 st około 45 minut po upieczeniu zostawiamy na kilka minut w uchylonym piekarniku. Po upieczeniu możemy polać polewą czekoladową lub tylko posypać cukrem pudrem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody