Wędzony łosoś najlepiej smakuje nad morzem i to jedzony na plaży, ale niestety nie można się cieszyć takimi rarytasami przez cały rok i dlatego trzeba się posiłkować takimi daniami, aby przywołać wspomnienia wakacji.
Pierogi ze szpinakiem i łososiem
ciasto:
1/2 kg mąki pszennej
około 3/4 szklanki ciepłej wody
1 jajko
2 łyżki oleju
1/2 łyżeczki soli
szczypta sody
farsz:
100 gram świeżego szpinaku
100 gram wędzonego łososia
1/2 cebuli białej
1/2 cebuli czerwonej
1 ząbek czosnku
3 łyżki masła
2 czubate łyżki twarożku kanapkowego z dodatkiem szczypiorku
przyprawy
dodatkowo:
oliwa
zielona pietruszka
wykonanie:
Mąkę wysypać na stolnicę, wymieszać z sola oraz sodą. Na środku "kopczyka" z mąki zrobić dołek, wbić do niego jajko i dolać olej, następnie dolewając wodę zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Gotowe ciasto położyć na podsypanej mąką stolnicy, przykryć ściereczka i zostawić na kilka minut, aby ciasto odpoczęło.
farsz:
Cebulę pokroić w drobna kostkę i podsmażyć na maśle, szpinak umyć i dokładnie odsączyć z wody, następnie dodać do cebuli, dołożyć drobno posiekany czosnek, wymieszać, smażyć około 10 minut (nadmiar płynu odparować, albo odlać) w trakcie wstępnie doprawić solą oraz czarnym pieprzem. Serek dodać razem z drobno pokrojonym łososiem do przestudzonego szpinaku, dokładnie wymieszać i doprawić tak troszkę na ostro.
Ciasto cienko rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy i wyciąć szklanką krążki, na każdym krążku umieść porcję farszu i zlepić pierogi.
W dużym garnku gotujemy spora ilość osolonej wody i partiami gotujemy nasze pierogi, gotujemy do momentu wypłynięcia.
Do polania gorących pierogów polecam przygotować sos z oliwy z oliwek i drobno posiekanej zielonej pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz