wtorek, 22 stycznia 2019

Ciasteczka babci

Przepis na te ciasteczka zna chyba każda babcia na świecie ( moje obie znały :) ), a są to chyba najlepsze kruche ciasteczka jakie można upiec w domu. Zwykłe okrągłe, wycinane szklanką z chrupiącą warstwą cukru, pycha :) Babcią jeszcze nie jestem, ale pod wpływem wspomnień o mojej babci postanowiłam upiec te ciasteczka.





























Ciasteczka babci 

25 dag masła
15 dag cukru
35 dag mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
dodatkowo;
1 jajko
gruby cukier
wykonanie:
Zimne masło posiekać z cukrem i szczypta soli, następnie dodać przesiana mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i całe jajko, szybko zagnieść ciasto.  Gotowe ciasto schłodzić  w lodówce około 2 godzin.
Blat podsypać  niewielką ilością mąki i rozwałkować ciasto na 1/2 cm i przy pomocy szklanki wyciąć ciasteczka.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i układać na nim wycięte ciasteczka.
Dodatkowe jajko lekko ubić i przy pomocy pędzla smarować wierzch ciastek, następnie posypać spora ilością cukru.
Piec w temp.180 st około 13-15 minut do momentu ładnego zezłocenia.



2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody