środa, 15 sierpnia 2018

Ciasto z grysikową masą

Pomysł na ciasto podpatrzony tutaj choć oczywiście z naszymi zmianami, ciasto bardzo proste i bardzo smaczne, polecam.






























Ciasto z grysikową masą

ciasto:
15 dag mąki pszennej
4 łyżki cukru
6 dag masła
1 jajko

1 łyżka kwaśnej śmietany


masa grysikowa:
1 budyń śmietankowy bez cukru
400 ml mleka
1/2 szklanki cukru
5 łyżek kaszy manny
5 łyżek wiórek kokosowych
170 ml kwaśnej  śmietany
1 jajko
kruszonka:
10 dag masła
10 dag cukru
20 dag mąki pszennej
1 szczypta proszku do pieczenia
dodatkowo:
kilka świeżych brzoskwiń lub brzoskwinie z puszki
wykonanie:
Masło rozetrzeć z cukrem dodać mąkę, jajko oraz śmietanę i szybko zagnieść kruche ciasto, a następnie schłodzić w lodówce.
W drugiej misce rozcieramy masło z cukrem i mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia, składniki rozcieramy palcami do momentu powstania kruszonki.
300 ml mleka zagotować, a w reszcie rozpuścić proszek budyniowy i cukier, do gotującego się mleka dodać sypka kaszkę i po wymieszaniu wlać mleko z budyniem, mieszając zagotować i wystudzić. Zimny budyń z kaszą wymieszać ze śmietaną, jajkiem oraz z wiórkami kokosowym, całość mieszamy robotem na najmniejszych obrotach.

Tortownicę około 25  cm średnicy smarujemy na dnie tłuszczem i wysypujemy bułką tartą, następnie dno wyklejamy schłodzonym ciastem, ciasto smarujemy delikatnie białkiem i gęsto układamy obrane ze skórki połówki brzoskwiń, przykrywamy całość masą grysikową i posypujemy kruszonką.
Pieczemy w temp. 180 st około 50 minut do momentu zrumienienia.





2 komentarze:

  1. O jakie fajne. Nie w spotkałam się jeszcze z takim przepisem. Wygląda naprawdę dobrze, przy najbliższej okazji trzeba będzie wytestować. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody