Ryż, kluseczki lub tylko chleb podany do tej potrawki i mamy szybki oraz pyszny obiad.
Potrawka ze schabu
70 dag schabu bez kości
30-35 dag pieczarek
1 duża cebula
1 czerwona papryka
1 puszka pomidorów
2 kiszone ogórki
1 ząbek czosnku
przyprawy
wykonanie:
Schab pokroić w cienkie paseczki, posypać solą oraz pieprzem, 2 łyżki oleju rozgrzać na patelni i obsmażyć na nim na złoty kolor mięso, następnie przełożyć na talerz. Do tłuszczu na patelni dołożyć 2 łyżki masła i podsmażyć cebulę pokrojoną w piórka, kiedy cebula się podsmaży dodajemy na patelnię pieczarki pokrojone w plasterki oraz paprykę w paseczki i zrumienione mięso, dusimy razem około 10 minut po tym czasie dolewamy całą puszkę pomidorów razem z sokiem, dokładamy ogórka pokrojonego w kosteczkę, doprawiamy solą, pieprzem oraz słodką papryką na koniec dodajemy drobno posiekany czosnek i dusimy kolejne 15 minut ( gdyby zaszła potrzeba to można dolać troszkę wody), przed podaniem posypać zieloną pietruszką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz