niedziela, 20 maja 2018

Bułki zwijane z rabarbarem

Były kilka dni temu, ale z braku czasu przepis dopiero dzisiaj. Rabarbarowy sezon jeszcze trwa to i przepis jak najbardziej na czasie.





























  Bułki zwijane z rabarbarem


Ciasto:
1\2 kg  mąki pszennej
1\2 szklanki cukru
3\4 szklanki mleka
5 dag drożdży 

3 jajka
7 dag masła
kruszonka: 
5 dag masła
10 dag cukru
10 dag mąki pszennej
dodatkowo: 
1 jajko 
3-4 laski rabarbaru
5 łyżek cukru 
wykonanie:
W ciepłym mleku rozpuścić drożdże i odstawić do podrośnięcia. Jajka ubić z cukrem. 
Do miski przesiać mąkę i dodać do niej drożdże, jajka oraz rozpuszczone i przestudzone masło, zagnieść ciasto na tym etapie jest dość luźne, ale wyrastając gęstnieje. 

Ciasto odstawić do wyrośnięcia.

 Kruszonka:
Masło rozetrzeć z cukrem i mąką, rozcierać wszystko razem palcami do momentu uzyskania kruszonki.

Rabarbar obrać z błon i pokroić na 2 cm kawałeczki, zasypać je cukrem i szczyptą soli, wymieszać i odstawić na czas wyrastania ciasta w tym czasie rabarbar puści sok i delikatnie przejmie słodycz od cukru.


Stolnicę  podsypać mąką i wyłożyć na nią wyrośnięte ciasto, utoczyć z niego wałek i pociąć na porcje i utoczyć z nich wałeczki z których uformować bułki na jednym końcu wałeczka zrobić pętelkę i obwinąć ją pozostałym ciastem.

 Bułki ułożyć na wyłożonej papierem blaszce, dnem szklanki na środku bułki zrobić wgłębienie i posmarować całe bułki lekko ubitym dodatkowym jajkiem.
 Rabarbar odsączyć z soku i ułożyć w przygotowanych wgłębieniach bułek,
następnie posypać kruszonką i odstawić na około 30 minut do podrośnięcia.
Piec w temp. 180 st około 25 minut do momentu zrumienienia po upieczeniu można dodatkowo posypać cukrem pudrem. 



2 komentarze:

  1. wyglądają wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniamm, lubię ciasta drożdżowe. Twoje drożdżówki są piękne -:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody