Ostatnio mam bardzo mało czasu na blogowanie i każdego dnia produkuje sobie zaległości w tej dziedzinie bo w kolejce czeka już kilka przepisów. Postaram się to jakoś uzupełnić, a dzisiaj mam przepis na delikatny i pyszny krupnik z dodatkiem kaszy jaglanej, moja rodzina jest przyzwyczajona do innego, ale ten im też smakował.
Krupnik z kaszą jaglaną
1 woreczek kaszy jaglanej prażonej
4-5 ziemniaków
1 większa marchew
1 pietruszka
1/4 selera
około 10 cm pora
5 żołądków drobiowych
przyprawy
wykonanie:
Żołądki drobiowe dokładnie umyć i pokroić w cienkie paseczki, przełożyć do garnka, dodać pokrojony w paseczki por oraz marchew, seler i pietruszkę pokrojone w większą kostkę, zalać 12 litrami wody. Do garnka z mięsem i warzywami dołożyć 2 ziarna ziela angielskiego, 1 liść laurowy i kilka ziaren czarnego pieprzu lekko zgniecionego oraz 1 łyżkę jarzynki, przykryć i gotować około 25 minut po tym czasie do garnka dorzucić ziemniaki pokrojone w kostkę i gotować kolejne 7-10 minut, teraz wsypać kaszę i gotować już do miękkości ziemniaków ( ten czas wystarczy kaszy bo ma być lekko twardawa nie rozgotowana) na koniec zupę doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Osobiście lubię smak przyprawy typu magii w krupniku i dlatego też nią doprawiam zupę. Przed podaniem posypujemy zielona pietruszką.
Pyszna zupka:)
OdpowiedzUsuń