wtorek, 27 lutego 2018

Sernik z wiśniami

W sklepach są  już zajączki i kurczaczki w gazetach pojawiają się Wielkanocne przepisy to chyba najwyższy czas, abym i ja pomyślała w tym klimacie i dlatego mam dzisiaj kolejny przepis na sernik.


Sernik z wiśniami


Ciasto:
50 dag mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 żółtek
25 dag masła
10 dag cukru
1 łyżka kwaśnej śmietany
Masa sernikowa:
1 kg sera w wiaderku
15 dag cukru
3 jajka
2 budynie śmietankowe
10 dag masła
1 szklanka wydrylowanych wiśni
Beza:
5 białek
15 dag cukru
½ cytryny
Wykonanie:
Masło siekamy z cukrem i szczyptą soli, następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, śmietanę i żółtka jajek, zagniatamy ciasto i chłodzimy w lodówce około 1 godziny. Formę 33 cm na 22 cm wysmarować na dnie masłem i wysypać bułką tartą, ¾ całego ciasta rozwałkować na papierze i przełożyć na blaszkę. Pieczemy w temp.180st około 15 minut, następnie wystudzić.
 
 Beza:
 Białka jajek ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli w trakcie ubijania dosypywać cukier, kiedy beza będzie szklista i biała, dodać sok z cytryny.
 
 Masa serowa:
 Całe jajka ubić z cukrem do białości, następnie cały czas ucierając dodawać na zmianę ser z proszkiem budyniowym na koniec dodać przestudzone masło i dokładnie wymieszać. Masę serową wyłożyć na podpieczony spód i rozłożyć na nim wiśnie, przykryć bezą i posypać startym na tarce z grubymi oczkami pozostałym ciastem. Piec w temp.180 st około 50 minut po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
 


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody