niedziela, 19 listopada 2017

Królewiec

20 lat chyba nie robiłam tego ciasta, a kiedyś gościło ono bardzo często w naszym domu bo to było takie imprezowe ciasto i wiadomo było, że święta, urodziny czy imieniny to Królewiec musiał być na zmianę z Miodownikiem :)
Wygląda i smakuje rewelacyjnie choć mi połamała się przy krojeniu czekolada, a to tylko dlatego, ze nie dałam mu czasu na zmięknięcie bo musicie wiedzieć, że najlepsze jest po dwóch dniach, ale u mnie do tego czasu to chyba nie zostaną po nim nawet okruszki :)






























Królewiec 

Ciasto miodowe:
3 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 jajko
15 dag margaryny
3 łyżki płynnego miodu
Biszkopt:
4 jajka
1/2 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki tortowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
1/2 litra mleka
15 dag masła
1/2 szklanki cukru
kilka kropli aromatu waniliowego
1 czubata łyżka mąki pszennej
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
10 dag mlecznej czekolady
2 łyżki mleka 
wykonanie:
Ciasto miodowe:
Mąkę przesiać do miski, wymieszać z soda i cukrem dodać pokrojoną w kostkę margarynę, jajko i płynny miód. Szybko zagnieść ciasto i podzielić je na pół, następnie rozwałkować je na dwa jednakowe placki na wielkość blaszki wyłożonej papierem do pieczenia ( 33 cm na 22 cm) i upiec osobno w temp.180 st około 15 minut.
Biszkopt:
Białka jajek ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli do piany dodać cukier i nadal ubijać do uzyskania szklistej bezy, następnie dodać żółtka jajek i delikatnie wymieszać po czym połączyć z przesianą mąką i proszkiem do pieczenia. Ciasto upiec w tej samej blaszce co miodowe blaty w temp 180st około 30 minut.
Krem:
1 szklankę mleka zagotować z cukrem w drugiej szklance wymieszać obie mąki i wlać na gotujące się mleko, mieszając zagotować do gorącego budyniu dodać aromat i masło, mieszać do momentu rozpuszczenia się masła.
Na dnie blaszki ułożyć jeden spód z ciasta miodowego wyłożyć na nim połowę gorącego kremu budyniowego, następnie ułożyć biszkopt i pozostały krem budyniowy, przykryć drugim blatem miodowym, lekko docisnąć.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i wymieszać z mlekiem, polać nią wierzch ciasta i odstawić do zastygnięcia.



1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody