czwartek, 24 sierpnia 2017

Malinowy sos

Nic tak nie zachowuje smaków lata jak przetwory, owoce i warzywa zamknięte w słoiczkach nawet w grudniu mogą nam przypomnieć o ciepłych promieniach słońca.  Malinowy sos to idealny dodatek do lodów, naleśników czy racuchów, a nawet zwykła owsianka zyska z nim niepowtarzalny smak.
#MyVictorinox
Sos jest przepyszny, ale ma jedną wadę wychodzi go mało i koniecznie trzeba zrobić go kilka razy zanim skończą się maliny z czekoladą też nie oszczędzamy bo tylko ona jest zagęstnikiem sosu i ma znaczący wpływ na smak.





























Malinowy sos 

50 dag malin
1 szklanka cukru
40 dag białej czekolady
5 dag płatków migdałowych 
wykonanie:
Maliny przełożyć do garnka dodać cukier i szczyptę soli oraz pokruszone płatki migdałowe, zagotować ( staramy się jak najmniej mieszać). Kiedy maliny puszczą sok dodać połamaną czekoladę, wymieszać i odstawić na kilka minut w tym czasie czekolada zacznie się od temperatury rozpuszczać więc możemy ponownie wymieszać. Sos przelewamy do małych słoiczków, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem.
Sos przechowujemy w lodówce lub najbardziej chłodnym miejscu, ale tylko te słoiczki co mamy pewność, że są szczelnie zamknięte.




Zachowaj smak wakacji z Victorinox!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody