niedziela, 21 lipca 2019

Ciasto z porzeczkami i kruszonką

Dzisiaj ciasto z kwaśnym akcentem czyli porzeczkami jakie urosły na naszej działce, a było ich, aż 1,5 szklanki ( porcja idealna na ciasto). Pomysł podpatrzony tutaj






























Ciasto z porzeczkami i kruszonką 

ciasto;
14 dag masła
20 dag cukru
30 dag mąki pszennej
2 łyżki budyniu waniliowego ( proszek)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki śmietany 12 %

kruszonka:
75 gram bardzo miękkiego masła
75 gram cukru
15 dag mąki pszennej
dodatkowo:
1,5-2 szklanki porzeczek ja miałam pomieszane czarne z czerwoną
wykonanie:
Masło ucieramy z cukrem na gładki krem do kremu maślanego dodajemy po całym jajku i cały  czas ucieram. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem budyniowym i proszkiem do pieczenia, następnie dodajemy sypkie składniki do masy maślanej, dolewamy mleko ze śmietaną, teraz całość mieszamy przy  pomocy łyżki ( nie mieszamy długo).
kruszonka:
Masło w temperaturze pokojowej zostawiamy, aż bardzo zmięknie lub nawet zacznie się topić i do takiego masła dodajemy cukier oraz mąkę, rozcieramy palcami do uzyskania sypkiej kruszonki.

 Formę ( 33 cm na 22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć całe ciasto, wyrównać, posypać oczyszczona i osuszoną  porzeczką, wierzch pokrywamy kruszonką.
Ciasto pieczemy w temp.170 st około 45 minut.



1 komentarz:

  1. Słodkie ciasto w połączeniu z kwasową porzeczką, idealnie!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody