wtorek, 21 października 2014

Placuszki na śniadanie

Dla mnie idealne śniadanie to śniadanie na ciepło, a na takie śniadanie lubię zjeść jajecznicę lub naleśniki, albo racuszki, ale takie placuszki to też nie jest zły pomysł. Przygotowanie ich nie jest trudne, ale ciasto wymaga troszkę czasu na wyrośniecie więc jest to idealne sobotnie śniadanie ja w tym momencie przebywam na zwolnieniu lekarskim więc mogłam sobie pozwolić na takie placuszki nawet w tygodniu.


Placuszki na śniadanie

40 dag mąki pszennej
150 ml wody
150 ml mleka
2 łyżeczki oliwy
1 czubata łyżeczka suszonych drożdży
1 płaska łyżeczka soli
wykonanie:
Mąkę przesiać do miski i na sucho wymieszać z drożdżami oraz solą do suchych składników dodać mleko, wodę i oliwę, dokładnie wymieszać ciasto ja to zrobiłam przy pomocy miksera ręcznego. Ciasto odstawić na minimum godzinę do wyrośnięcia po tym czasie stolnicę wysypać sporą ilością mąki i wyłożyć na nią ciasto które jest dość luźne, łyżką oddzielać od całości  małe porcje ciasta,

posypać je mąką i palcami rozpłaszczyć na cienkie placuszki które zostawić na kilka minut do podrośnięcia.
Placuszki smażyć na suchej patelni po kilka minut z każdej strony w trakcie smażenia placuszki rosną i staja się przyjemnie puszyste.
Takie placuszki smakują ze wszystkimi dodatkami, ale ja podałam je z dżemem i tak smakowały mi najbardziej.





Dżem dobry, pobudka







3 komentarze:

  1. Takie placuszki na śniadanko to dobrze rozpoczęty dzień! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super placuszki, wyglądają pysznie. Z chęcią bym zjadła takie na śniadanko :-)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody