niedziela, 27 maja 2012

Torcik na zimno

Na wczorajsze święto zrobiłam taki torcik, nie wiem czemu, ale zawsze Dzień Matki i Dzień Dziecka kojarzy mi się z truskawkami, może dlatego bo ich cena i ilość na rynku podciąga je teraz pod luksusowe owoce i przez to stają się wyjątkowe, a może przez ich smak. Tak czy tak, są wyjątkowe i idealnie się wpasowują pod te dni :)


Torcik na zimno           
                                                 

Pianka:
1/2 litra mleka 3,2 %
1/2 litra śmietany 30%
1.5 szklanki cukru pudru
50 g żelatyny
Dodatkowo:
opakowanie okrągłych biszkoptów
3 łyżki kandyzowanej  skórki pomarańczowej
1 kg truskawek
1 galaretka truskawkowa
Wykonanie:
Żelatynę wymieszać z zimną, przegotowaną wodą, odstawić do napęcznienia po 10 min dolać do niej 2 szklanki gorącej wody i rozpuścić.
Mleko zagotować, a w drugim garnku podgrzać śmietankę prawie do momentu wrzenia.  Śmietanę po wystudzeniu ubić z cukrem pudrem pod koniec dolać do niej mleko i żelatynę, wymieszać.
Do płynnej masy dodać skórkę pomarańczową i 1/2 kg umytych i pokrojonych truskawek, masa jest bardzo płynna na tym etapie więc na chwilkę odstawiamy ją do lodówki.
Dno tortownicy wykładamy biszkoptami i zalewamy gęstniejącą już mleczną masą po jej zastygnięciu układamy na wierzchu pozostałe truskawki i zalewamy przygotowaną wcześniej galaretką, zrobioną według przepisu na opakowaniu.
Ciasto odstawiamy do zastygnięcia.






2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody