niedziela, 4 października 2020

Ciasto dyniowo-miodowe

 W ostatnich tygodniach pojawiały się u mnie same sprawdzone przepisy, ale na ten weekend upiekłam taki torcik i powiem wam, że to był genialny pomysł. Pyszne ciasto dyniowe z kremem budyniowym i śmietankowy. Moim zdaniem idealnie nada się też na święta, przez ten wyczuwalny smak miodu. Oryginalny przepis pochodzi z tej strony



Ciasto dyniowo-miodowe


Składniki:

Ciasto

3/4 szkl purre z dyni

3/4 szkl miodu

4 jajka

1/2 szkl cukru

3/4 szkl oleju

2 i 3/4 szkl mąki pszennej

2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia


Krem śmietankowy:

400 ml śmietanki 30%

3-4 łyżki cukru

1 łyżeczka żelatyny


Krem budyniowy:

2 i 1/2 szkl mleka 2%

1 szkl śmietanki 30%

4 żółtka

1/2 szkl cukru

4  łyżki mąki pszennej

1 proszek budyniowy śmietankowy

4 czubate łyżki kremu śmietankowego

2 płaskie łyżeczki żelatyny + 4 łyżeczki mleka


Wykonanie:

Ciasto:

Jajka porządnie ubić z cukrem na jasną, gęstą i puszystą masę. Cały czas miksując powoli dolewamy olej i płynny miód. Ubijać do połączenia. Dodać purre z dyni i zmiksować. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Miksować tylko do połączenia składników. Piec w tortownicy 26 cm w 175 st przez ok. 50-55 min i wystudzić.

Krem śmietankowy:

Żelatynę rozpuszczamy w minimalnej ilości gorącej wody. Zostawiamy do wystudzenia. Śmietankę ubijamy z cukrem i żelatyną.

Krem budyniowy:

Zagotowujemy mleko, a następnie dolewamy śmietankę i ponownie zagotowujemy. Odstawiamy. Żółtka ubijamy z cukrem. Miksujemy z mąką i proszkiem budyniowym. Cały czas miksując powoli wlewamy gorące mleko z śmietanką. Całość energicznie mieszając zagotowujemy na małym ogniu. Przykrywamy folią i odstawiamy do wystygnięcia. Potem schładzamy 30 min w lodówce.

Żelatynę zalewamy mlekiem i odstawiamy do napęcznienia, następnie rozpuszczamy w mikrofali ok 7 sekund, aby była ciepła, ale nie gorąca. Do 4 łyżek kremu śmietankowego powoli cały czas miksując dodajemy nasz budyń. Gdy nasze kremy się połączą dodajemy żelatynę. 

Wystudzone ciasto przekrajamy na 3 części. Każdą z nich nasączamy wodą z cukrem i sokiem z cytryny. Pierwszy placek smarujemy kremem śmietankowym. Przykrywamy drugim krążkiem i smarujemy 3/4 kremu budyniowego. Przykrywamy ostatnim ciastem i smarujemy resztą kremu. Ja dodatkowo posypałam wierzch orzechami.




1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody