Ciepłe ciasto drożdżowe z dużą ilością kruszonki i nic więcej do szczęścia nie jest mi potrzebne. Dzisiaj przygotowałam wersję z kawałkami czekolady i pysznymi śliwkami. Posiłkowałam się tym przepisem
Składniki:
38 g drożdży
1/2 szkl ciepłego mleka
525 g mąki pszennej
szczypta soli
4 duże jajka
150 g miękkiego masła
150 g ciemnej czekolady
dowolne owoce ( u mnie śliwki)
kruszonka:
150 g zimnego masła
8 łyżek cukru
1 szkl mąki pszennej
1/2 szkl mąki owsianej
1/2 szkl płatków owsianych
Wykonanie:
Drożdże rozpuszczamy w mleku z odrobiną cukru. Odstawiamy na ok. 10 min. Po tym czasie dodajemy do reszty składników oprócz czekolady i dokładnie wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godz. Następnie dodajemy pokrojoną czekoladę i mieszamy. Układamy w blaszcze 33x23 cm. Wciskamy owoce i posypujemy kruszonką. Odstawiamy na kolejną godzinę. Pieczemy w 180 st ok 25-30 min.
Kruszonka:
Wszystkie składniki łączymy ze sobą, do powstania kruszonki
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz