Ciasto z taką wkładką jest pyszne i orzeźwiające, polecam na upały. Wiem trzeba odpalić piekarnik, ale to tylko 30 minut, a zimne ciasto z lodówki fantastycznie ochłodzi.
Ciasto z porzeczkową żelką
ciasto:
8 jajek
1 szklanka mąki tortowej
3/4 szklanki cukru
1 opakowanie proszku budyniowego np. śmietankowego
żelka:
2 szklanki musu z czarnej porzeczki ( zmiksować czarną porzeczkę i odmierzyć )
1 opakowanie żelatyny fiks
około 3/4 szklanki cukru
warstwa śmietankowa:
400 ml śmietany 30 %
2-3 łyżki cukru
2 łyżeczki żelatyny
wykonanie:
Białka ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli i cukru, do ubitych białek dodać rozmieszane żółtka i delikatnie wymieszać. Mąkę przesiać z proszkiem budyniowym i dosypując małymi porcjami połączyć z masą jajeczną. Formę ( 33cm na 22cm) wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto. Piec w temp. 170 st około 35 minut
żelka:
Żelatynę fiks rozrobić zgodnie z przepisem na opakowaniu, powstaje z niej coś podobnego do słodkiego kisielu. Owoce porzeczki po oczyszczeniu zmiksować na mus, wymieszać z żelatyną i cukrem oraz szczyptą soli ( cukier dodajemy w takiej ilości, aby uzyskać odpowiednią dla siebie kwaśność)
Upieczone i wystudzone ciasto przecinamy na dwa blaty, dolny ponownie umieszczamy w formie w jakiej się piekło ciasto, wylewamy masę porzeczkową i przykrywamy drugim blatem. Lekko dociskamy i wstawiamy do lodówki do zastygnięcia.
Zwykłą żelatynę zalewamy 1/4 szklanki zimnej wody i po napęcznieniu podgrzewając rozpuszczamy. Śmietanę ubijamy pod koniec ubijania dodaję cukier i przestudzoną żelatynę. Masę śmietankową wykładamy na wierzch schłodzonego ciasta i ponownie odstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Przed podaniem ozdabiamy wiórkami czekolady i owocami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz