niedziela, 28 czerwca 2020

Musowe ciasto bez pieczenia

Sernik truskawkowy na zimno to obowiązkowa pozycja na mojej liście rzeczy do zrobienia latem. W tym roku postawiłam na musowy sernik truskawkowy. Jest pyszny, delikatny i banalny w przygotowaniu. Oryginalny przepis znajdziecie tutaj. Kubeczek ze zdjęcia tradycyjnie do nabycia tutaj






























Musowy sernik truskawkowy



Składniki:
ok.100 g biszkoptów
600 gram truskawek + garść na wierzch
1 galaretka truskawkowa
cukier do smaku
400 g mascarpone
400 ml śmietanki 30%

Wykonanie:
 Truskawki blendujemy i podgrzewamy. Gdy zaczną się gotować ściągamy z ognia, wsypujemy galaretkę i mieszamy. Ewentualnie dosypujemy cukier. Zostawiamy do wystudzenia. Mascarpone ubijamy ze śmietanką. W 3 porcjach dodajemy do wystudzonych truskawek. Delikatnie mieszamy.
Tortownicę o średnicy 22 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na spodzie układamy biszkopty. Wylewamy na nie masę truskawkową. Na wierzchu układamy połówki truskawek. Zostawiamy na całą noc do stężenia.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody