1 łyżka masła
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 liść laurowy
3-4 ziarna ziela angielskiego
5-6 ziemniaków
100 ml kwaśnej śmietany
przyprawy
3 białe kiełbasy
5 jajek
3 łyżeczki chrzanu
wykonanie:
Cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę, masło stopić w garnku w 
którym będziemy gotować zupę i podsmażyć na nim cebulę, następnie zalać 
1,5 litra wody, dodać liść, ziele angielskie, drobno posiekany czosnek  
oraz pokrojone w kostkę ziemniaki, przykryć i gotować, aż ziemniaki będą
 miękkie. Kiełbasę obrać ze skórki i pokroić w grube plastry, następnie 
dorzucić do garnka w trakcie gotowania ziemniaków. Kiedy ziemniaki są 
miękkie dodajemy chrzan i zabielamy zupę śmietaną wcześniej zahartowaną 
kilkoma łyżkami gorącego wywaru na koniec doprawiamy solą, pieprzem i 
suszonym majerankiem po dodaniu przypraw zupę gotujemy jeszcze kilka 
minut.
Jajka gotujemy osobno na twardo i po obraniu kroimy na talerzu, zalewamy gorącą zupą i podajemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz