piątek, 16 marca 2018

Zupa chrzanowa

Jeśli ktoś jeszcze nigdy takiej nie gotował to zachęcam do nadrobienia zaległości bo jest pyszna. Zupa na Wielkanocy stół, ale i nie tylko.


Zupa chrzanowa
1 łyżka masła
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 liść laurowy
3-4 ziarna ziela angielskiego
5-6 ziemniaków
100 ml kwaśnej śmietany
przyprawy
3 białe kiełbasy
5 jajek
3 łyżeczki chrzanu
wykonanie:
Cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę, masło stopić w garnku w którym będziemy gotować zupę i podsmażyć na nim cebulę, następnie zalać 1,5 litra wody, dodać liść, ziele angielskie, drobno posiekany czosnek  oraz pokrojone w kostkę ziemniaki, przykryć i gotować, aż ziemniaki będą miękkie. Kiełbasę obrać ze skórki i pokroić w grube plastry, następnie dorzucić do garnka w trakcie gotowania ziemniaków. Kiedy ziemniaki są miękkie dodajemy chrzan i zabielamy zupę śmietaną wcześniej zahartowaną kilkoma łyżkami gorącego wywaru na koniec doprawiamy solą, pieprzem i suszonym majerankiem po dodaniu przypraw zupę gotujemy jeszcze kilka minut.
Jajka gotujemy osobno na twardo i po obraniu kroimy na talerzu, zalewamy gorącą zupą i podajemy.
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody