Babka z różowym kisielem
175 g masła
2 jajka
3/4 szklanki cukru
2 szklanki mąki tortowej
1 kisiel wiśniowy
1 szklanka mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
kilka kropli różowego barwnika
10 dag gorzkiej czekolady
dodatkowo:
10 dag gorzkiej czekolady
2 łyżki mleka
Wykonanie; Masło utrzeć z cukrem w trakcie ucierania dodać jajka, a
następnie na zmianę przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem kisielowym i
proszkiem do pieczenia oraz mleko. Do gotowego ciasta dodać na koniec
barwnik i posiekaną czekoladę i wymieszać. Ciasto przełożyć do
wysmarowanej masłem i wysypanej bułka tartą formy do wypieku babki i
piec w temp.170 st około 60 minut. Dodatkową czekoladę rozpuścić z
dodatkiem mleka i polać polewą upieczoną i wystudzoną babkę, wcześniej
wyjętą z formy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz