Mazurek czekoladowo-orzechowy
Spód ciasta:
17 dag maki pszennej
12 dag mielonych orzechów włoskich
5 dag cukru
15 dag masła
1 jajko
Dodatkowo:
20 dag czekolady mlecznej
20 ml śmietany 30%
10 dag orzechów laskowych
2 łyżki suszonej żurawiny
Kilka cukrowych jajek do dekoracji
Wykonanie: Mąkę, mielone orzechy i cukier wymieszać na sucho,
następnie dodać pokrojone w kostkę zimne masło i jajko, szybko zagnieść z
tego jednolite ciasto. Ciasto zawinąć w folie i schłodzić w lodówce
około godziny. Prostokątną blaszkę wyłożyć papierem i rozwałkować na
niej ciasto na prostokąt około 30 cm na 20, brzegi ciasta zawinąć
tworząc wyższy brzeg, środek nakłuć gęsto widelcem. Piec w temp. 160 st
około 30 minut. Czekoladę rozpuścić z dodatkiem śmietanki i po
przestudzeniu wylać na środek upieczonego i wystudzonego ciasta, posypać
uprażonymi na patelni orzechami i żurawiną, ozdobić jajeczkami i
odstawić do zastygnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz