To mięsko jest dla tych co lubią aromat wydobywający się z pora, jak przystało na wędlinę przygotowywaną w szynkowarze jest bardzo czasochłonne, ale zapewniam, że warto poczekać i się potrudzić bo jest pyszne.
Łopatka w porach
 1.5 kg mięsa z łopatki wieprzowej 
por około 1/2 sztuki 
2 łyżeczki soli peklowej 
1 łyżeczka mielonego kolorowego pieprzu 
1 łyżeczka pieprzu ziołowego 
2 liście laurowe 
kilka ziaren ziela angielskiego 
1/2 szklanki białego wytrawnego wina 
Wykonanie:
Mięso umyć i osuszyć, następnie natrzeć solą peklową oraz kolorowym i 
ziołowym  pieprzem.
 Por pokroić w paseczki i połowę umieścić na dnie szynkowaru, następnie 
włożyć mięso i po wierzchu posypać resztą pora, dodać liść laurowy i 
ziele angielskie.
Przygotowane mięso odstawić na 24 godziny do lodówki po tym czasie dolać
 białe wino.
 Zagotować sporą ilość wody i wstawić do niej szynkowar, 
następnie zmniejszyć płomień i gotować 2 godziny po tym czasie schłodzić
 i odstawić na 12 godzin do lodówki.
Lubie takie mięsa, nie sklepowe, a samemu upieczone :)
OdpowiedzUsuńKasia
Kasiu takie są najlepsze, pozdrawiam serdecznie :)
Usuń