poniedziałek, 6 sierpnia 2012

Rogaliki z owocami

Dzisiaj miałam jeden z tych swoich dni kiedy coś mi się chce, ale tak do końca nie wiem co:) Już rano wertowałam książki z nadzieją, że znajdę inspirację i coś znalazłam, ale w pracy zapachniały mi rogaliki o których potem cały dzień marzyłam. Rogaliki są jeszcze cieplutki i bardzo, bardzo pyszniutkie, a zapach taki, że chyba skuszę się jeszcze na jednego mimo, mało odpowiedniej pory na jedzenie.

Rogaliki

Ciasto:
1/4 kostki margaryny
1/2 kg mąki
1 jajko
1 szklanaka mleka
1 szczypta soli
5 dag drożdży
1/2 szklanki cukru
skórka otarta z jednej pomarańczy
Nadzienie:
4 jabłka papierówki
1 pomarańcza
1 łyżka cukru
1 łyżka kaszki mannej
3 ziarna kardamonu
Dodatkowo:
10 dag gorzkiej czekolady
kandyzowana skórka pomarańczowa
Wykonanie:
 Ciasto: 
Mąkę przesiać i wymieszać z cukrem i solą, następnie dodać miękką margarynę pokrojoną w kostkę, jajko oraz drożdże rozpuszczone w ciepłym mleku na koniec dosypać startą skórkę i zagnieść gładkie ciasto. Wyrobione ciasto odstawić do podrośnięcia, a w tym czasie przygotować nadzienie. 

Nadzienie:
 Jabłka obrać i pokroić w dużą kostkę dodać do nich pokrojoną w mniejsze kawałki pomarańczę, wcześniej trzeba ją obrać i w miarę możliwości pozbyć się błonek. Owoce wymieszać z cukrem i kardamonem, ale zanim dodamy kardamon musimy wydobyć malutkie nasionka z twardej osłonki, wszystko gotować kilka minut, aż owoce puszczą sok do gorących owoców dodać suchą kaszkę i wymieszać, odstawić do całkowitego wystudzenia.

 Wyrośnięte ciasto podzielić na połowę i rozwałkować dwa cienkie placki, następnie pociąć je na trójkąty na których umieścić porcję nadzienia i zwinąć rogaliki. 
Piec około 20-25 min w temp 180 st, 
 Po upieczeniu wystudzić, polać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą i posypać kandyzowaną skórką.







4 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody