czwartek, 5 kwietnia 2012

Wieniec wielkanocny

Dzisiaj kolejny przepis z archiwum bo na te Święta wieniec będzie się piekł dopiero w sobotę rano, a to dlatego, aby był świeżutki na śniadanko. W moim rodzinnym domu nie było tradycji pieczenia takiej słodkiej bułki, ale miałam okazję kilka razy spędzić święta z moimi teściami i właśnie teściowa robiła taką słodką bułkę którą jadło się z dodatkiem święconego masełka mi ten wypiek bardzo przypadł do gustu i teraz ja robię takie wieńce które znikają migiem, a najbardziej kuszą kiedy są jeszcze cieplutkie :)

Wieniec wielkanocny

1/2 kg mąki tortowej
1/2 szklanki
 1 szklanka słodkiej śmietany
5 dag  stopionego masła

1 szczypta soli
2 żółtka 
3 dag drożdży
Dodatkowo: 
śmietana słodka do posmarowania ciasta około 2 łyżki
Wykonanie:
Śmietankę delikatnie podgrzać i wkruszyć do niej drożdże które dokładnie rozetrzeć z dodatkiem 1 łyżki mąki i 1 łyżki cukru, odstawić do podrośnięcia rozczynu. Resztę mąki przesiać i wymieszać z cukrem i szczyptą soli, dodać żółtka, wyrośnięty rozczyn i zacząć zagniatać pod koniec dodać stopione i przestudzone masło. Zagnieść gładkie, lśniące ciasto, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy ciasto wyrośnie podzielić podzielić na dwie części i każdą z nich delikatnie rozciągnąć na wałeczki i spleść je razem. Formę z kominkiem wysmarować i ostrożnie, aby nie zepsuć plecionki ułożyć w niej ciasto, po wierzchu posmarować śmietanką i można dodatkowo posypać makiem . Odstawić jeszcze raz do wyrośnięcia .
 Ciasto piec do 30 min w temp 180-190st.









1 komentarz:

  1. z masełkiem musi być pycha
    ps.warto zrezygnować z weryfikacji słownej, bo wnerwia.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody