Tort z truskawkami i czekoladą
Ciasto:
10 jaj
1 szklanka mąki tortowej
2 budynie śmietankowe3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Mus truskawkowy:
80 dag mrożonych truskawek
2 galaretki truskawkowe 
1 łyżeczka żelatyny 
1/2 szklanki cukru
bita śmietana: 
350 ml śmietany 30% 
2 śmietany w proszku np. śnieżki
1 opakowanie czekoladowych kropelek lub grubo pokrojona gorzka czekolada 
dodatkowo: 
1 szklanka śmietany 30% 
1/2 łyżeczki żelatyny 
1 galaretka truskawkowa
2 łyżki cukru pudru
wino truskawkowe do nasączenia 
Wykonanie;
Ciasto:
 Białka oddzielić i ubić na 
sztywno z dodatkiem szczypty soli, następnie dodać cukier i nadal 
ubijać, Kiedy mamy już sztywną białą bezę to delikatnie
 połączyć ją z żółtkami i przesianą mąką wymieszaną z budyniem i 
proszkiem do pieczenia. 
Ciasto wylać do dużej tortownicy i piec około 
40-45 minut w temp. 180-190st.
 Mus truskawkowy: 
Galaretki i żelatynę 
rozpuścić w szklance wody
 lub najlepiej odlać płyn z truskawek który powstał jak się rozmrażały, 
zagotować i w tym rozpuścić galaretki. Truskawki rozmrozić, odlać 
nadmiar soku i zmiksować z cukrem, następnie wymieszać z galaretką.
 Bita
 śmietana:
 Śmietanę 30% ubić razem ze Śnieżką i wymieszać z czekoladą .
 Upieczone i ostudzone ciasto przeciąć na trzy krążki i dokładnie 
nasączyć je winem truskawkowym. Dolny krążek ciasta umieścić na paterze i
 wyłożyć na nim gęsty mus truskawkowy, przykryć drugim i posmarować bitą
 śmietaną na koniec położyć ostatni krążek ciasta.  Cały tort posmarować
 ubitą śmietaną z cukrem pudrem i żelatyną rozpuszczoną w małej ilości 
wody( ja dodatkowo zabarwiłam na różowo barwnikiem), zrobić dekoracyjne 
róże dokoła tortu i w środek wlać trzecią galaretkę rozpuszczoną w 
mniejszej ilości wody jak jest podana na opakowaniu, dowolnie ozdobić i 
dokładnie schłodzić. 
 
 
smakowity
OdpowiedzUsuń