piątek, 13 kwietnia 2012

Tort z truskawkami i czekoladą

Dzisiaj zostaję w temacie czekoladowym i mam pyszny torcik. Kiedyś jedna znajoma zadała mi pytanie ile razy w tygodniu robię coś słodkiego?, a odpowiedź jest taka, ze jak kończy się jedno już myślę o drugim. Torty uwielbiam za ich odświętny charakter i smak bo dzisiejsze torty to nie to co pamiętam z dzieciństwa czyli twarda masa z margaryny od czasu do czasu zabarwiona kakao, dzisiaj robię delikatne na pysznych kremach czy śmietanie lub musach owocowych.

Tort z truskawkami i czekoladą

Ciasto:
10 jaj
1 szklanka mąki tortowej
2 budynie śmietankowe3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Mus truskawkowy:
80 dag mrożonych truskawek
2 galaretki truskawkowe 
1 łyżeczka żelatyny 
1/2 szklanki cukru
bita śmietana: 
350 ml śmietany 30% 
2 śmietany w proszku np. śnieżki
1 opakowanie czekoladowych kropelek lub grubo pokrojona gorzka czekolada 
dodatkowo: 
1 szklanka śmietany 30% 
1/2 łyżeczki żelatyny 
1 galaretka truskawkowa
2 łyżki cukru pudru
wino truskawkowe do nasączenia 
Wykonanie;

Ciasto:
 Białka oddzielić i ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli, następnie dodać cukier i nadal ubijać, Kiedy mamy już sztywną białą bezę to delikatnie połączyć ją z żółtkami i przesianą mąką wymieszaną z budyniem i proszkiem do pieczenia. 
Ciasto wylać do dużej tortownicy i piec około 40-45 minut w temp. 180-190st.
 Mus truskawkowy: 
Galaretki i żelatynę rozpuścić w szklance wody lub najlepiej odlać płyn z truskawek który powstał jak się rozmrażały, zagotować i w tym rozpuścić galaretki. Truskawki rozmrozić, odlać nadmiar soku i zmiksować z cukrem, następnie wymieszać z galaretką.
 Bita śmietana:
 Śmietanę 30% ubić razem ze Śnieżką i wymieszać z czekoladą .

 Upieczone i ostudzone ciasto przeciąć na trzy krążki i dokładnie nasączyć je winem truskawkowym. Dolny krążek ciasta umieścić na paterze i wyłożyć na nim gęsty mus truskawkowy, przykryć drugim i posmarować bitą śmietaną na koniec położyć ostatni krążek ciasta. Cały tort posmarować ubitą śmietaną z cukrem pudrem i żelatyną rozpuszczoną w małej ilości wody( ja dodatkowo zabarwiłam na różowo barwnikiem), zrobić dekoracyjne róże dokoła tortu i w środek wlać trzecią galaretkę rozpuszczoną w mniejszej ilości wody jak jest podana na opakowaniu, dowolnie ozdobić i dokładnie schłodzić. 






1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody