Nadszedł czas mazurków ja nie jestem ich wielkim smakoszem i stanowią dla mnie tylko element tradycji oraz są piękną dekoracją stołu choć moje dzieci wprost go uwielbiają i tylko na mazurek czekają. Jutro zabieram się za pieczenie mazurka na te Święta, ale puki co przepis z archiwum :)
Czekoladowy mazurek     
                                
Ciasto:
2 szklanki  mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
 
2 łyżki kakao
2 surowe żółtka
1 szczypta soli 
12 dag margaryny
1 łyżka kwaśnej śmietany
Masa czekoladowa: 
10 dag czekolady gorzkiej 
1 łyżka masła
1 łyżka dowolnego alkoholu 
Dodatkowo:
gęsty lukier do dekoracji
barwniki spożywcze
kolorowe cukierki
dżem wiśniowy 
Wykonanie:
Ciasto:
 Miękką margarynę  utrzeć z cukrem na krem
 w trakcie ucierania dodać  żółtka i śmietanę, następnie już ręką 
wgnieść w masę przesianą mąkę wymieszaną z kakao i solą, zagnieść 
gładkie ciasto i schłodzić około 30 min. Ciasto po schłodzeniu cienko 
rozwałkować i wyciąć z niego dwa jednakowe prostokąty i 2-3 cm paski 
którymi na brzegu ozdobić jeden prostokąt. 
Piec w temp.180st około 15-20
 min .
 Czekoladę połamać na kawałki i  rozpuścić z dodatkiem masła oraz 
alkoholu, masę czekoladową wylać na upieczony i wystudzony placek z 
brzegiem i odstawić do zastygnięcia czekolady. 
Kiedy czekolada zastygnie
 to cały prostokąt posmarować warstwą dżemu i przykryć wierzchem z 
czekoladą.
 Mazurek ozdobić wzorami z lukru i kolorowymi cukierkami.
 
 
w życiu bym sama nie zrobiła takiej dekoracji :)
OdpowiedzUsuńpięknie!
pozdrawiam,
Szana,
www.gastronomygo.blogspot.com
Dziękuję, ale to zwykła prosta i dekoracja.
UsuńPozdrawiam serdecznie :)
zgadzam się! dekoracja piękna... jestem pod wielkim wrażeniem i pewnie podkradnę pomysł na jajko na mazurku! mniam!
OdpowiedzUsuńpoczatkujaca-pani-domu.blogspot.com