Sezon na śliwki trwa w najlepsze i dlatego u mnie jeszcze jedno ciasto z tymi owocami. Sernik jak to z sernikami bywa jest bombą kaloryczną, ale jak ja to mówię pyszną bomba i od czasu do czasu możemy sobie na nią pozwolić.
Sernik ze śliwkami
ciasto:
40 dag mąki pszennej
20 dag masła
20 dag cukru
3 żółtka jajek
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki śmietany 18%
masa serowa:
1 kg sera w wiaderku na serniki
15 dag masła
6 jajek
25 dag cukru
2 budynie śmietankowe
dodatkowo:
śliwki
wykonanie:
Mąkę przesiać do miski, wymieszać z cukrem, solą i proszkiem do pieczenia, dodać zimne masło pokrojone w kostkę oraz śmietanę i żółtka jajek. Wszystkie składniki ciasta zagnieść w misce ( ma pozostać w formie kruszonki)
Masa serowa:
Masło utrzeć z cukrem na krem, następnie cały czas ucierając dołożyć ser na zmianę z jajkami na koniec dosypać proszek budyniowy i dokładnie wymieszać.
Formę ( 33 cm na 22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i na dnie rozłożyć 3/4 całego ciasto, lekko dociskając do dna formy, resztę ciasta wstawić do lodówki.
Piekarnik nagrzać do 200 st i zapiekać ciasto 10 minut, następnie na podpieczony spód wylać masę serową na wierzchu ułożyć połówki śliwek i posypać resztą ciasta.
Formę ponownie wstawić do piekarnika tym razem nagrzanego do 180 st i piec ciasto około 50 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz