Babka z majonezem brzmi dziwnie, ale smakuje wybornie. Ciasto wychodzi niesamowicie puszyste i delikatne, śmiało można porównać je do biszkopta lub puszku :) Moja babka ma w sobie budyń cytrynowy, ale śmiało można go zastąpić śmietankowym lub waniliowym.
Babka budyniowa z majonezem
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 opakowanie budyniu cytrynowego
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 jajka
4 łyżki majonezu
skórka otarta z 1 cytryny
wykonanie:
Białka ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli, pod koniec ubijania dosypać porcjami cukier i ubić na szklistą bezę , żółtka rozmieszać widelcem i wlać do ubitych białek, mieszać przez chwilkę na najmniejszych obrotach robota. Obie mąki, budyń i proszek do pieczenia przesiać przez sitko i delikatnie połączyć przy pomocy łyżki z masą jajeczną, na koniec do ciasta dodać majonez i otartą skórkę z cytryny.
Formę do babki dokładnie wysmarować masłem i wyspać bułką tartą, przełożyć ciasto.
Piec w temp. 175 st około 40-45 minut po upieczeniu i wystudzeniu wyjąć z formy i posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz