Na przepis natknęłam się tutaj i postanowiłam wykorzystać do nich słoiczek musu dyniowego co był przeznaczony do sernika. Ciasteczka wyszły zaskakująco smaczne, zmniejszyłam tylko w nich ilość cukru, a w jego miejsce dodałam słodkie rodzynki. Ciasto mieszamy i myk na blaszkę, przepis bez zagniatania, ugniatania i takich spraw :) czyli przepis idealny.
Ciasteczka z dynią
30 dag musu z dyni
180 ml oleju
20 dag cukru
60 dag płatków owsianych
15 dag maki pszennej
10 dag orzechów włoskich
5 dag rodzynek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki przyprawy do pierników
3 jajka
wykonanie:
Mus dyniowy wymieszać z olejem i jajkami, wsypać cukier, mąkę, płatki owsiane oraz przyprawę do piernika i szczyptę soli, wymieszać i odstawić na około 15-20 minut.
Orzechy lekko uprażyć na patelni i posiekać, następnie dodać do ciasta razem z rodzynkami i proszkiem do pieczenia.
Po dokładnym wymieszaniu ciasto przy pomocy łyżki kłaść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, lekko spłaszczyć i piec w temp. 180 st około 20 minut, wystudzić.
Dodatkowo ciastka można ozdobić niewielką ilością czekolady, ale nie jest to konieczne.
Super przepis, szkoda że ciasteczka owsiane tak szybko znikaja :)
OdpowiedzUsuńNo szkoda :)
UsuńCudnie wyglądają a podejrzewam, że smakują jeszcze lepiej :) Z pewnością wypróbuję!
OdpowiedzUsuńPowiem Tobie, że smakowały lepiej jak wygladały :)
Usuń