Pyszny i aromatyczny sos z pomidorów, cukinii i świeżych ziół to mój zapas na zimowe dni.
Z tej porcji wychodzi tylko 4 słoiczki to lepiej od razu zrobić z podwójnej, albo i potrójnej :)
Sos z pomidorów i cukinii
2 kg pomidorów
70 dag cukinii
2 cebule
1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
1 łyżeczka cukru
pieprz, sól
bazylia świeża i lubczyk
1/2 szklanki oliwy
wykonanie:
Pomidory i cebulę pokroić w ćwiartki i przełożyć do garnka, dodać pokrojoną w kostkę cukinię i większą gałązkę lubczyku, przykryć i rozgotować. Rozgotowane warzywa przetrzeć przez przecierać, dodać przyprawy oraz garść posiekanej bazylii, przetarty sos postawić na gazie i na małym ogniu gotować około 1,5 godziny sos ma odparować i zgęstnieć. Oliwę dolać do sosu na samym końcu, wymieszać i doprawić sola oraz pieprzem do pożądanego smaku, gorący sos przelać do słoików i dokładnie zakręcić. Kiedy sos wystygnie jest gotowy do wyniesienia w chłodne miejsce, ale ja dla pewności słoiki pasteryzuję około 10 minut.
pyszna klasyka. zawsze w domu pod ręką :)
OdpowiedzUsuń