Chrusty
45 dag mąki pszennej
8 żółtek
15 gram masła stopionego
1 łyżka cukru pudru
3 łyżki gęstej i kwaśnej śmietany
2 łyżki spirytusu
4 łyżki zimnej wody
1 szczypta soli
dodatkowo:
1 litr oleju
cukier puder
Wykonanie:
Mąkę przesiać, dodać do niej cukier i sól, wymieszać i na środku kopczyka z mąką zrobić dołek w który wlać żółtka, wodę, śmietanę i spirytus oraz płynny tłuszcz. Zagnieść gładkie ciasto i po zagnieceniu wybić ciasto wałkiem, aby wtłoczyć w nie sporo powietrza, następnie schłodzić w lodówce około 1 godziny.
Stolnicę bardzo delikatnie podsypać mąką i rozwałkować na niej bardzo cieniutko schłodzone ciasto ( im cieniej tym lepiej)
Ciasto kroimy na małe romby lub prostokąty i na środku każdego robimy małe nacięcie przez które przeciągamy jeden koniec ciasta.
W szerokim garnku lub tak jak ja na patelni rozgrzewamy olej i partiami smażymy chrusty na złoty kolor po usmażeniu osuszamy na papierowym ręczniku i po przełożeniu na talerz posypujemy cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz