Sernik z wiśniami
Ciasto:
50 dag mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 żółtek
25 dag masła
10 dag cukru
1 łyżka kwaśnej śmietany
Masa sernikowa:
1 kg sera w wiaderku
15 dag cukru
3 jajka
2 budynie śmietankowe
10 dag masła
1 szklanka wydrylowanych wiśni
Beza:
5 białek
15 dag cukru
½ cytryny
Wykonanie:
Masło siekamy z cukrem i szczyptą soli, następnie dodajemy mąkę z
proszkiem do pieczenia, śmietanę i żółtka jajek, zagniatamy ciasto i
chłodzimy w lodówce około 1 godziny. Formę 33 cm na 22 cm wysmarować na
dnie masłem i wysypać bułką tartą, ¾ całego ciasta rozwałkować na
papierze i przełożyć na blaszkę. Pieczemy w temp.180st około 15 minut,
następnie wystudzić.
Beza:
Białka jajek ubić na sztywno z dodatkiem
szczypty soli w trakcie ubijania dosypywać cukier, kiedy beza będzie
szklista i biała, dodać sok z cytryny.
Masa serowa:
Całe jajka ubić z
cukrem do białości, następnie cały czas ucierając dodawać na zmianę ser z
proszkiem budyniowym na koniec dodać przestudzone masło i dokładnie
wymieszać. Masę serową wyłożyć na podpieczony spód i rozłożyć na nim
wiśnie, przykryć bezą i posypać startym na tarce z grubymi oczkami
pozostałym ciastem. Piec w temp.180 st około 50 minut po upieczeniu
posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz