poniedziałek, 1 lutego 2016

Pączki tradycyjne z marmoladą

Nie wiem co zrobię w czwartek, ale dzisiaj u mnie tradycyjne pączki z marmoladą są to takie tradycyjne pączki jakich w czasie karnawału nie mogło nie być w moim domu.
Pączki to wspólne dzieło moje i Młynomag oraz Dagoma.
 Mąka jest biała i puszysta, ciasto wyrosło na niej rewelacyjnie, przebijając je palcem miałam wrażenie, że zapadam się w chmurce :)
 Marmolada różana jest wprost przepyszna, ja nie jestem amatorem tego smaku bo zawsze są dla mnie  za bardzo aromatyzowane i wybieram wieloowocowe marmolady, ale ta jest inna. Dzięki tej współpracy odkryłam smaki przetworów jak z domowej produkcji i tak jak powidła węgierkowe tak i marmolada różana na dobre  zagoszczą w mojej kuchni.


Pączki tradycyjne z marmoladą

ciasto:
60 dag mąki tortowej
1/2 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
1 opakowanie suszonych drożdży 
2 jajka
1 szklanka mleka
2 łyżki spirytusu
8 dag masła
dodatkowo:
1 słoiczek marmolady różanej
1 litr oleju
cukier puder
wykonanie:
Masło stopić i odstawić do przestudzenia. Mleko podgrzać, wymieszać z łyżką cukru,  łyżką mąki oraz drożdżami. Mąkę przesiać i wymieszać z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym oraz szczyptą soli, dodać mleko z drożdżami, jajka i spirytus, dokładnie wymieszać ( najlepiej robotem z odpowiednia końcówką). Kiedy wszystkie składniki ciasta dobrze się połączą dodać przestudzony tłuszcz i wyrabiać ciasto kilka minut po zagnieceniu troszkę się klei do dłoni. Ciasto przykryć i odstawić do wyrośnięcia
po wyrośnięciu wyłożyć na podsypaną mąką stolnice i przy pomocy dłoni rozciągnąć na placek grubości 1,5 cm i szklanka wyciąć krążki z których uformować pączki.
Uformowane pączki zostawić pod przykryciem do podrośnięcia.

W garnku zagrzać olej do 170-175 st i kolejno smażyć paczki na złoty kolor ( czas zależy od wielkości paczka) ja przed włożeniem do tłuszczu paczki zawsze leciutko spłaszczam.
Usmażone pączki wyjąć na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem i odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Marmoladę przełożyć do worka cukierniczego lub szprycy z długą końcówką
i nadziać nią jeszcze ciepłe paczki po wierzchu posypać cukrem pudrem.






4 komentarze:

  1. Fajnie, że pokazałaś jak się ronbi krok po kroku.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla wielu pączki wydają się kosmicznie trudne w wykonaniu więc może im się przydać ten sposób😊 są też tacy co dopiero zaczynają swoją przygodę z kuchnią

      Usuń
  2. Mmm...Wyglądają obłędnie!
    Marmoladka różana , to jest to!

    OdpowiedzUsuń
  3. Marmolada marmoladzie nie równa, ale ta jest przepyszna😊 pączki z nią były przepyszne

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody