piątek, 5 lutego 2016

Ciasteczkowe lizaki

5 lutego mamy dzisiaj i z informacji jakie mam dzisiaj jest też Światowy Dzień Nutelli.
Przepisu ociekającego nutellą nie mam, ale mam przepis na małe ciasteczkowe lizaki właśnie z nutellą. Takie ciastka na patyku strasznie podobają się dzieciom :)


Ciasteczkowe lizaki 

25 dag markiz z nadzieniem orzechowym
3 łyżki nutelli
dodatkowo:
10 dag mlecznej czekolady
10 dag gorzkiej czekolady
2 łyżki mleka
kolorowe posypki
wykonanie:
Przy pomocy robota ciasteczka zmiksować na okruszki
, następnie dodać do nich nutellę i dokładnie wymieszać.
Z masy ciasteczkowej uformować kuleczki wielkości orzecha włoskiego i schłodzić je około 30 minut w lodówce.
2 paski czekolady gorzkiej rozpuścić w kąpieli wodnej i maczając w niej końcówkę patyczka przykleić ciastko do patyczka lekko go wciskając w ciastko. Ułożone do góry patyczkami lizaki schłodzić około godziny w lodówce.
Całą czekoladę z mlekiem rozpuścić w kąpieli wodnej i maczać w czekoladzie lizaki przed zastygnięciem czekolady dowolnie ozdobić
i odstawić na kilka godzin do całkowitego zastygnięcia.






2 komentarze:

  1. o, cake popsy! zawsze chciałam się pokusić ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moja wersja bardzo prosta i skromna, ale wykonana z pomocą córci

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody