niedziela, 19 stycznia 2020

Tort śmietankowo-miętowy

Tort do niedzielnej kawy, bez okazji to chyba było szaleństwo, ale całkiem smaczne szaleństwo :)


Tort śmietankowo-miętowy 


ciasto:
7 jajek
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki tortowej
1 budyń śmietankowy bez cukru
warstwa miętowa:
300 ml śmietany 30 %
5 dag cukierków miętowych
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka żelatyny
1 szklanka malin ( dzisiaj mrożone)
warstwa śmietankowa:
300 ml śmietany 30%
10 dag białej czekolady
masa do dekoracji :
250 dag serka mascarpone
250 ml śmietany 36%
10 dag czekolady mlecznej
dodatkowo:
10 dag czekolady mlecznej
1/4 szklanki mleka
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej + 1 łyżeczka cukru
wykonanie:
Białka jajek ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli w trakcie ubijania dosypywać cukier i ubijać.
Żółtka delikatnie rozmieszać widelcem, zmniejszyć obroty robota na najmniejsze i dodać do piany, mieszać tylko do połączenia się składników. Mąkę tortową wymieszać z proszkiem budyniowym, przesiać i porcjami dodać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać.
Ciasto przelać do tortownicy ( 20 cm średnicy) wyłożonej papierem do pieczenia, piec około 35-40 minut w temp. 170 st.
Warstwa miętowa:
Cukierki miętowe rozpuścić w śmietance, wystudzić, a następnie dobrze schłodzić ( ja robię to dzień wcześniej), żelatynę zalać 1/4 szklanki zimnej wody i po napęcznieniu podgrzewając rozpuścić.
Schłodzoną śmietanę z cukierkami ubić na sztywno pod koniec ubijania dodać cukier  puder i przestudzoną żelatynę ( dla lepszego koloru dodałam niewielką ilość zielonego barwnika).
Warstwa śmietankowa:
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, śmietanę ubić na sztywno pod koniec ubijania do śmietany dodać rozpuszczoną i przestudzoną czekoladę.

Kawę rozpuszczalną zalać 3/4 szklanki gorącej wody, dosłodzić cukrem.

Upieczone i wystudzone ciasto przekroić na 3 krążki, nasączyć je naparem kawy. Dolny ułożyć na talerzu, zapiąć obręcz tortownicy. Nierozmrożone maliny dodać do masy miętowej, wymieszać delikatnie i wyłożyć na ciasto, przykryć drugim krążkiem z ciasta na nim rozsmarować masę śmietankową i przykryć ostatnim krążkiem ciasta, lekko docisnąć. Złożony tort dobrze schłodzić przez kilka godzin.

Serek mascarpone ubić na sztywny krem z dodatkiem śmietany pod koniec ubijania dodać rozpuszczoną i przestudzoną czekoladę mleczną.

Schłodzone ciasto wyjąć z formy, wierzch i boki posmarować masą z serka mascarpone, wstawić do lodówki do ponownego schłodzenia.

Czekoladę z mlekiem rozpuścić i tak przygotowaną polewą polać wierzch schłodzonego torcika, dowolnie udekorować.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody